За участие в конкурса бяха получени 44 кандидатури от училища в цялата страна.

Много разнообразни, интересни и креативни идеи, които затрудниха шестчленното жури при избора на победител. Класирани на първо място са учениците от Професионална гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ от град Търговище с проекта им САВО.

Екипът от ученици, които са разработили талисмана победител, избират совата, която е символ на мъдростта. Посланието им е на пътя да сме мъдри като нея.

Учениците се взели решение талисманът да е нощна птица – бяла сова със светлоотразителна жилетка, за да се вижда по-добре през нощта, когато се случват много пътни инциденти, поради намалената видимост.

Още един от елементите на талисмана победител са ролковите кънки и каската, за да ни напомня, че когато караме велосипед, тротинетка, ролери, ховърборд или скейтборд трябва да сме обезопасени и забележими за останалите участници в движението.

Идеята на учениците е талисманът  да се има възможност да се закача като светлоотразителен елемент на раниците или на връхните дрехи на учениците, което ще ги направи по-видими за шофьорите.

В създаването на талисмана и планирането на дейностите по проекта са участвали 18 ученици от ученическия съвет към ПГИИ „Джон Атанасов“ с ръководители: г-жа Марина Маринова – педагогически съветник и г-жа Милена Иванова – старши учител по информационни технологии.

Със спечелената наградата в размер на 5000 лева отборът на ПГГИ „Джон Атанасов“ има идея да създаде иновативен екологичен кабинет по безопасност на движението по пътищата, оборудван с интерактивен дисплей, който учениците да използват за създаване на дигитална карта и последващо анализиране на видеоклипове с образователна и възпитателна цел.

Още два екипа се открояват с вложените усилия и вдъхновение и са разработили проекти, които получиха сходна оценка като победителя. Затова ДАБДП, взе решение да поощри усилията и ентусиазма не децата и техните ръководители, които са работили усилено за създаването на талисман, който да ни пази на пътя с награди.

Училищата, които получават поощрителни награди са Средно училище „Отец Паисий“ гр. Куклен и Основно училище „Найден Геров“ с. Гавраилово.

Благодарим на всички, взели участие в конкурса.