Със заповед на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е създадена междуведомствена работна група, която да изготви проекти на консултационни документи за нов ЗДвП и за ЗПС.

За по-широко обществено обсъждане и провеждане на обществени консултации с гражданите и юридическите лица, още на етапа на изготвяне на структурите на проектите на двата закона, към настоящия момент работната група предлага проектите на структура на ЗДвП и на ЗПС. Подготвени са и консултационни документи по проектите на изцяло новите закони.

В тази връзка и с оглед продължаване на работата по изготвяне на проектите на двата закона, за срок от 14 дни двата консултационни документа, както и проектите на структури на ЗДвП и на ЗПС, ще бъдат публикувани за обществено обсъждане на интернет сайтовете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерството на вътрешните работи, на Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на образованието и науката и на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ в един и същ ден.

Основните цели на приемането на нови ЗДвП и ЗПС са подобряване на дейността по опазване на живота и здравето на участниците в движението по пътищата, улесняване на придвижването и опазване на имуществото, като се усъвършенства нормативната уредба, регламентираща правилата за движението по пътищата, отговорността на водачите на превозни средства и на компетентността на контролните органи, отговарящи за осигуряване на безопасността на движението по пътищата.

Лице за контакт:

Мария Станимирова, директор на дирекция „Правно – техническа методология и контрол“ в ДАБДП, e-mail: MStanimirova@sars.gov.bg, тел. 0899898437.